ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 20 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ: 35 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ: 120 λεπτά
ΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ: Αποσπώμενη στρογγυλή φόρμα 26 εκ.
ΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ: Στρογγυλή αποσπώμενη φόρμα 26 εκ.
Υλικά για το κέικ:
6 μεγάλα αυγά, χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους
250 γρ. Κουβερτούρα Πλάκα 65% Κακάο ΓΙΩΤΗΣ
180 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
180 γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
140 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
80 γρ. άχνη ζάχαρη
2 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Υλικά για τη γέμιση:
1 φάκελο Garni ΓΙΩΤΗΣ με Γεύση Σοκολάτα
200 γρ. φρέσκο γάλα 3,5%
200 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο
Υλικά για το σερβίρισμα:
2 συσκευασίες Έτοιμο Γλάσο ΓΙΩΤΗΣ
Εκτέλεση:
Για το κέικ:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 170°C.
- Κόβουμε σε μικρά κομμάτια την Κουβερτούρα Πλάκα 65% Κακάο ΓΙΩΤΗΣ, μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ τη μισή ποσότητα, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων στα 850 Watt να λιώσει για 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε και την υπόλοιπη ποσότητα κουβερτούρας στο μπολ, ανακατεύουμε με μια μαρίζ, σκεπάζουμε εκ νέου το μπολ και το βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων, στα 850 Watt για 1 λεπτό.
- Ανακατεύουμε με τη μαρίζ την κουβερτούρα, μέχρι να ομογενοποιηθεί και αφήνουμε για λίγο στην άκρη να κρυώσει.
- Προσθέτουμε σε ένα μεγάλο μπολ τους κρόκους, το βούτυρο, κομμένο σε κομμάτια, μαζί με την κρυσταλλική ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός, μέχρι να αφρατέψουν.
- Ρίχνουμε τη λιωμένη κουβερτούρα τμηματικά μέσα στο μπολ με τους κρόκους, ανακατεύουμε με μια μαρίζ, μέχρι να ομογενοποιηθούν, και το αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
- Ανακατεύουμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια μαζί με την άχνη ζάχαρη με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα.
- Μεταφέρουμε τη μισή ποσότητα μαρέγκας στο μπολ με τη λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε, κάνοντας κυκλικές κινήσεις με τη μαρίζ, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
-
Προσθέτουμε στο μπολ με την κουβερτούρα το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, κοσκινισμένο, και ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις, μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα.
- Ρίχνουμε την υπόλοιπη ποσότητα από τη μαρέγκα στο μπολ με την κουβερτούρα και ανακατεύουμε, όπως προηγουμένως, μέχρι τα υλικά μας να γίνουν ένα σώμα.
- Αλείφουμε τις 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο στη βάση και τα τοιχώματα μιας στρογγυλής αποσπώμενης φόρμας (26 εκ.), στρώνουμε τη βάση της με αντικολλητικό χαρτί και κόβουμε όσο προεξέχει.
- Μεταφέρουμε το μίγμα από το μπολ στη φόρμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα στο εσωτερικό της.
- Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 50 λεπτά.
- Αφήνουμε το κέικ μέσα στη φόρμα σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να κρυώσει, περίπου 80 λεπτά.
Για τη γέμιση:
- Ξεφορμάρουμε το κέικ και το μεταφέρουμε στο ξύλο κοπής. Με ένα μεγάλο πριονωτό μαχαίρι τριμάρουμε λίγο την επιφάνειά του, ώστε να μην κάνει μεγάλη καμπύλη, να είναι σχεδόν επίπεδη και στη συνέχεια το κόβουμε οριζόντια, κατά πλάτος στη μέση.
- Παίρνουμε το επάνω κομμάτι, το τοποθετούμε ξανά στη βάση της φόρμας με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω και αλείφουμε την τριμαρισμένη επιφάνεια ομοιόμορφα με την μαρμελάδα.
- Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ το περιεχόμενο του φακέλου Garni ΓΙΩΤΗΣ με Γεύση Σοκολάτα, ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε με το σύρμα σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, μέχρι το μίγμα να στέκεται, περίπου 5 λεπτά.
- Μεταφέρουμε τη μισή ποσότητα από το Garni ΓΙΩΤΗΣ με Γεύση Σοκολάτα επάνω από τη μαρμελάδα και το απλώνουμε με τη μαρίζ, ώστε να την καλύψουμε.
- Μεταφέρουμε το υπόλοιπο μίγμα από τον κάδο του μίξερ σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με μύτη αστέρι, την κλείνουμε και τη μεταφέρουμε στο ψυγείο, μέχρι το σερβίρισμα.
- Παίρνουμε το κάτω κομμάτι του κέικ που έχουμε αφήσει στο ξύλο κοπής και το τοποθετούμε με την κομμένη πλευρά επάνω στο Garni ώστε να το καλύψουμε.
- Μεταφέρουμε τη φόρμα στο ψυγείο να σφίξει η γέμιση για 40 λεπτά.
Για το σερβίρισμα:
- Βάζουμε τους φακέλους με το Έτοιμο Γλάσο ΓΙΩΤΗΣ στον φούρνο μικροκυμάτων στα 800 Watt για να λιώσει, 1 λεπτό με ½ λεπτό .
- Τοποθετούμε τη σχάρα του φούρνου επάνω σε ένα ταψί, βγάζουμε τη φόρμα από το ψυγείο και μεταφέρουμε το γλυκό στο κέντρο της σχάρας.
- Ανοίγουμε τις συσκευασίες με το έτοιμο λιωμένο γλάσο, το ρίχνουμε στο κέντρο του Ζάχερ και το απλώνουμε με τη μαρίζ, ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνειά του και τα πλαϊνά τοιχώματα.
- Για να το απλώσουμε καλύτερα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη μαρίζ.
- Αφήνουμε το γλυκό για λίγο σε μέρος με χαμηλή θερμοκρασία, ώστε να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί το γλάσο, για περίπου 20 λεπτά.
- Τοποθετούμε το Garni ΓΙΩΤΗΣ με Γεύση Σοκολάτα που έχουμε κρατήσει σε ροζέτες στην επιφάνεια του Ζάχερ.
- Σερβίρουμε σε κομμάτια και απολαμβάνουμε.