ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 25 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ: 35 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ: 3 ώρες και 40 λεπτά
ΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ: ταψί (33*40)
Υλικά για ζύμη:
80 γρ. χλιαρό νερό
6 γρ. Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ
250 γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1 μεγάλο αυγό
60 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
10 γρ. μαχλέπι σε σκόνη
1 κ.σ. ηλιέλαιο για να αλείψουμε το μπολ
1 κρόκος αυγού για να αλείψουμε το τσουρέκι
Υλικά για τη γέμιση:
1 φάκελο Garni ΓΙΩΤΗΣ με Γεύση Βανίλια
30 γρ. Τριμμένο Μπισκότο ΓΙΩΤΗΣ
300 γρ. Cover Cream ΓΙΩΤΗΣ
Υλικά για την επικάλυψη σοκολάτας:
125 γρ. κρέμα γάλακτος 34%
125 γρ. Κουβερτούρα Πλάκα 54% Κακάο ΓΙΩΤΗΣ
Υλικά για το σερβίρισμα:
50 γρ. Κουβερτούρα Πλάκα Λευκή Σοκολάτα ΓΙΩΤΗΣ
Εκτέλεση:
Για το τσουρέκι
- Αρχικά, βάζουμε σε ένα μπολ το χλιαρό νερό, τη Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ, 1 κ.γ. ζάχαρη και 1 κ.σ. Aλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη για λίγο να ενεργοποιηθεί η μαγιά, περίπου 10’.
- Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη ζάχαρη και αναμειγνύουμε με το γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για 30’’.
- Σπάμε σε μικρό μπολ το αυγό, σταματάμε το μίξερ το προσθέτουμε μέσα, μαζί με το νερό και τη μαγιά, το μαχλέπι, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε μέχρι το ζυμάρι μας να είναι λείο και ελαστικό, περίπου 8’.
- Προσθέτουμε το αλάτι και το βούτυρο σε μικρά κομμάτια σιγά-σιγά χωρίς να σταματήσουμε το μίξερ και αφήνουμε να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, για περίπου 6’.
- Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε μπολ που έχουμε λαδώσει τα τοιχώματα και τη βάση του, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε κάπου ζεστά να διπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 150-180’.
- Μόλις φουσκώσει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 4 ίσα κομμάτια και τα πλάθουμε σε στρογγυλό σχήμα σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια.
- Στη συνέχεια πλάθουμε κάθε στρογγυλή μπάλα σε μακρόστενο «κύλινδρο», με μήκος 30 εκατοστά περίπου (εάν η ζύμη είναι ακόμα σκληρή, την αφήνουμε για ακόμα 30’ να ξεκουραστεί σε ένα ταψί, σκεπασμένη με πετσέτα).
- Αφού έχουμε τοποθετήσει κάθετα σε εμάς τα ζυμαράκια μας, πιάνουμε τις επάνω άκρες από τους 4 «κυλίνδρους», τις ενώνουμε και τις πιέζουμε ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους.
- Πλέκουμε σε πλεξούδα τους «κυλίνδρους», μόλις τελειώσουμε πιάνουμε τις άκρες και τις πιέζουμε για να κολλήσουν μεταξύ τους.
- Πιάνουμε τις άκρες που έχουμε πιέσει και από τις δύο πλευρές και τις γυρνάμε κάτω από το τσουρέκι, ώστε να πάρει ωραίο σχήμα.
- Μεταφέρουμε την πλεξούδα μας σε ένα ταψί φούρνου (33*40) στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί στη βάση του.
- Σκεπάζουμε με μια πετσέτα το τσουρέκι και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 90’.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 170° C.
- Βάζουμε σε ένα μπολ το ασπράδι από το αυγό, το ανακατεύουμε με το πινέλο και αλείφουμε το τσουρέκι ομοιόμορφα, στο επάνω μέρος του.
- Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για περίπου 30’ με 35’.
- Μόλις περάσουν τα πρώτα 15’, ανοίγουμε τον φούρνο και αλείφουμε ακόμα μία φορά με τον κρόκο για να γυαλίσει το τσουρέκι μας και να πάρει ωραίο χρώμα από όλες τις πλευρές και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
- Αφήνουμε το τσουρέκι να κρυώσει σε δροσερό μέρος, για περίπου 60’.
Για τη γέμιση:
- Τοποθετούμε σε ένα μπολ το Cover Cream ΓΙΩΤΗΣ και το βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 1’ σε μεσαία ένταση (450-500 W) μέχρι να ρευστοποιηθεί.
- Ρίχνουμε μέσα το Τριμμένο Μπισκότο ΓΙΩΤΗΣ και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι για λίγο.
- Κόβουμε το τσουρέκι από την πλαϊνή του πλευρά, οριζόντια κατά μήκος στη μέση, με ένα πριονωτό μαχαίρι και το χωρίζουμε σε 2 κομμάτια.
- Αλείφουμε με τη γέμιση, την επιφάνεια του κάτω κομματιού του τσουρεκιού, ομοιόμορφα με ένα κουτάλι και το ξανακλείνουμε.
Για την επικάλυψη
:
- Ζεσταίνουμε σε μικρή κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε την Κουβερτούρα Πλάκα 54% Κακάο ΓΙΩΤΗΣ κομμένη σε κομμάτια και ανακατεύουμε με μια μαρίζ, να ομογενοποιηθούν και λιώσει η κουβερτούρα.
- Σβήνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει για 5’.
- Βάζουμε μία σχάρα σε ένα ταψί, τοποθετούμε επάνω το τσουρέκι και ρίχνουμε τη λιωμένη κουβερτούρα ομοιόμορφα, για να το καλύψουμε.
- Αφήνουμε να κρυώσει για 30’ στο ψυγείο ή σε ένα δροσερό σημείο στο σπίτι μας.
- Βάζουμε την Κουβερτούρα Πλάκα Λευκή Σοκολάτα ΓΙΩΤΗΣ, κομμένη σε κομμάτια, σε ένα μικρό μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων για 1’, μέχρι να ρευστοποιηθεί.
- Ρίχνουμε με ένα κουτάλι τη λευκή σοκολάτα κουβερτούρα σε γραμμές πάνω από το τσουρέκι.
- Σερβίρουμε σε ένα δίσκο σερβιρίσματος, κόβουμε σε κομμάτια και απολαμβάνουμε.
Επιλεγμένα προϊόντα ΓΙΩΤΗΣ