ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΘΟΥΜΕ
ΔΡΑΣΕΙΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΘΟΥΜΕ
ZAΧΑΡΟΠΛΑΘΟΥΜΕ & ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙ MASTERCLASSES
BΡΑΒΕΙΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΘΟΥΜΕ
ΑΛΛΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΘΟΥΜΕ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΤΑΥΡΟΥ ΒΑΡΘΑΛΙΤΗ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΝΤΙΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΝΙΚΗΤΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟΥ 2018
ΝΙΚΗΤΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟΥ 2017
ΝΙΚΗΤΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟΥ 2016
TIP
Κορμός σοκολάτας
από τoν Σταύρο Βαρθαλίτη
Διαγωνισμός black_forest

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 25 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ: 10 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ: 80 λεπτά
ΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ: Ταψί 25x33 εκ.

Υλικά
50 γρ. Κακάο ΓΙΩΤΗΣ
30 γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
1/2 κ.γ. αλάτι
120 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
40 γρ. ζάχαρη άχνη
5 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1/2 συσκευασία Κρέμα Ζαχαροπλαστικής με γεύση Πραλίνα ΓΙΩΤΗΣ
300 γρ. κρύο γάλα 3,5%
225 γρ. κρύα κρέμα γάλακτος 35%
225 γρ. Κουβερτούρα 65% Κακάο ΓΙΩΤΗΣ
Κουβερτούρα σε Νιφάδες ΓΙΩΤΗΣ
Άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα
Βούτυρο για το ταψί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 200ο C.
  • Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα τα αυγά και τη ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα, να αφρατέψουν αρκετά, 4’ περίπου.
  • Παράλληλα σε ένα μπολ ρίχνουμε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, το αλάτι, το Κακάο ΓΙΩΤΗΣ κοσκινισμένο και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ σε δύο δόσεις και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, ώστε να μη χάσει τον αέρα το μίγμα μας και να ομογενοποιηθεί καλύτερα.
  • Κόβουμε και τοποθετούμε στο κάτω μέρος χαμηλού ταψιού (25*33) αντικολλητικό χαρτί και το αλείφουμε με λίγο βούτυρο που έχουμε λιώσει σε μπολ στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε μικρή κατσαρόλα.
  • Μεταφέρουμε το μίγμα μέσα στο ταψί, πάνω στο αντικολλητικό χαρτί και με μια μαρίζ ή μια σπάτουλα το στρώνουμε ομοιόμορφα.
  • Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 8’-10’.
  • Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζουμε με ένα μικρό μαχαίρι, το ξεκολλάμε από τα πλαϊνά και το αφήνουμε για λίγα λεπτά να κρυώσει.
  • Απλώνουμε μια καθαρή πετσέτα στο πάγκο εργασίας, με την μεγάλη πλευρά της προς το μέρος μας και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
  • Κάνουμε το ίδιο και στο παντεσπάνι.
  • Προσεκτικά, γυρνάμε ανάποδα το ταψί επάνω και στο κέντρο της πετσέτας, το αφαιρούμε και το αφήνουμε στην άκρη.
  • Ξεκολλάμε πολύ προσεκτικά τη λαδόκολλα και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
  • Κλείνουμε προς τα μέσα την άκρη της πετσέτας που έχουμε μπροστά μας και τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό την πετσέτα μαζί με το παντεσπάνι και το αφήνουμε έτσι για 10’.
  • Παράλληλα στο κάδο του μίξερ, χτυπάμε με το σύρμα το γάλα μαζί με ½ Κρέμα Ζαχαροπλαστικής ΓΙΩΤΗΣ με γεύση Πραλίνα και ακολουθούμε τις οδηγίες της συσκευασίας.
  • Ξετυλίγουμε το παντεσπάνι, το αφήνουμε επάνω στην πετσέτα, μεταφέρουμε το μίγμα από τον κάδο του μίξερ και το απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνια του με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής ή μια μαρίζ.
  • Το τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό, με τη βοήθεια της πετσέτας την οποία αφαιρούμε και το τυλίγουμε με μεμβράνη περιτυλίγματος αρκετά σφιχτά, το βάζουμε ψυγείο για 60’-80’ να παγώσει.
  • Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε μικρή κατσαρόλα, την προσθέτουμε στο μπολ με την ψιλοκομμένη Κουβερτούρα 65% Κακάο ΓΙΩΤΗΣ και ανακατεύουμε πολύ καλά με μια μαρίζ.
  • Βγάζουμε τον κορμό από το ψυγείο, αφαιρούμε τη μεμβράνη τον τοποθετούμε στο δίσκο σερβιρίσματος, απλώνουμε με ένα κουτάλι τη γκάναζ σοκολάτας και την απλώνουμε ομοιόμορφα με μαρίζ ή σπάτουλα.
  • Πασπαλίζουμε τον κορμό εξωτερικά με Κουβερτούρα σε Νιφάδες ΓΙΩΤΗΣ ώστε να κολλήσουν στη σοκολάτα.
  • Αφήνουμε να κρυώσει, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη, κόβουμε και σερβίρουμε.