ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΘΟΥΜΕ
ΔΡΑΣΕΙΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΘΟΥΜΕ
ZAΧΑΡΟΠΛΑΘΟΥΜΕ & ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙ MASTERCLASSES
BΡΑΒΕΙΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΘΟΥΜΕ
ΑΛΛΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΘΟΥΜΕ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΤΑΥΡΟΥ ΒΑΡΘΑΛΙΤΗ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΝΤΙΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΝΙΚΗΤΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟΥ 2018
ΝΙΚΗΤΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟΥ 2017
ΝΙΚΗΤΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟΥ 2016
TIP
Black Forest
από τoν Σταύρο Βαρθαλίτη
black forest black_forest
Δώσε την ψήφο σου στη συνταγή:

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 25 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ: 45 λεπτά
ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ: 3 ώρες
ΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΑ: Αποσπώμενη στρογγυλή φόρμα 26 εκ.

Υλικά για το κέικ-παντεσπάνι:
240 γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
300 γρ. ζάχαρη
225γ ρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
230 γρ. γάλα 3,5%
60 γρ. Κακάο ΓΙΩΤΗΣ
2 κ.γ. Baking Powder ΓΙΩΤΗΣ
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. καφές φίλτρου
2 αυγά
2 κρόκους
1 κ.γ. ξύδι

Υλικά για το σιρόπι
Το σιρόπι από ένα πακέτο 500 γρ. γλυκό κεράσι
1 κ.σ. μπράντι ή κονιάκ
Νερό

Υλικά για τη γέμιση και το γαρνίρισμα
450 γρ. γάλα 3,5% παγωμένo
1 συσκευασία Garni ΓΙΩΤΗΣ με γεύση Βανίλια
1/2 συσκευασία ΓΙΩΤΗΣ Crème
2 κ.γ. μπράντι ή κονιάκ
150 γρ. Κουβερτούρα Σοκολάτα Λευκή ΓΙΩΤΗΣ
500 γρ. συσκευασία γλυκού του κουταλιού κεράσι

Για το σερβίρισμα
150 γρ. Κουβερτούρα 54% Κακάο ΓΙΩΤΗΣ
2 κ.σ. κρέμα γάλακτος 35%
60 γρ. Κουβερτούρα σε Νιφάδες ΓΙΩΤΗΣ
Άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση:

Για το παντεσπάνι
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο, στον αέρα στους 180ο C.
  • Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση αποσπώμενης φόρμας 26 εκατοστών, βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με Κακάο ΓΙΩΤΗΣ τα πλαϊνά τοιχώματα, τινάζοντας να φύγει το περιττό.
  • Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη, τα χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν, περίπου 2’.
  • Κοσκινίζουμε παράλληλα σε μπολ το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, το Baking Powder ΓΙΩΤΗΣ, το Κακάο ΓΙΩΤΗΣ, προσθέτουμε το αλάτι και αφήνουμε στην άκρη.
  • Σπάμε τα αυγά σε μικρότερο μπολ, τα ρίχνουμε ένα-ένα μέσα στο μίγμα με το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά μεταξύ τους.
  • Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ το γάλα, τον καφέ, το ξίδι, τη μισή ποσότητα από το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, ανακατεύουμε για λίγο, ρίχνουμε το υπόλοιπο και συνεχίζουμε να χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.
  • Μεταφέρουμε το μίγμα στη φόρμα, το στρώνουμε ομοιόμορφα και το ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 40’-45’.
  • Ξεφουρνίζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά, περίπου 80’ (ιδανικά 12 ώρες).
  • Ξεφορμάρουμε το κέικ, με ένα πριονωτό μεγάλο μαχαίρι, το κόβουμε στη μέση οριζόντια, φτιάχνοντας έτσι τα παντεσπάνια για την τούρτα.
  • Παράλληλα, σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το σιρόπι μαζί με λίγο νερό σε μέτρια φωτιά, να πάρει μια βράση, αφαιρούμε και, με ένα πινέλο αλείφουμε και σιροπιάζουμε ομοιόμορφα την επάνω πλευρά από τα παντεσπάνια.
Για τη γέμιση και το Frosting
  • Κόβουμε την Κουβερτούρα Σοκολάτα Λευκή ΓΙΩΤΗΣ σε κομμάτια, τη λιώνουμε μαζί με 50 γρ. γάλα σε μπεν-μαρί ή σκεπασμένη με μεμβράνη στα μικροκύματα, ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν και αφήνουμε να κρυώσει 10’.
  • Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ, με το σύρμα το 1/2 της συσκευασίας ΓΙΩΤΗΣ Crème και προσθέτουμε τμηματικά την άχνη ζάχαρη σύμφωνα με της οδηγίες της συσκευασίας.
  • Προσθέτουμε σιγά-σιγά την Κουβερτούρα Σοκολάτα Λευκή ΓΙΩΤΗΣ, αναμειγνύουμε με μαρίζ και μεταφέρουμε το μίγμα πίσω στο μπολ.
  • Ρίχνουμε το γάλα, το μπράντι ή κονιάκ και το Garni ΓΙΩΤΗΣ με γεύση Βανίλια (και τα 2 σακουλάκια της συσκευασίας) στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  • Βάζουμε το 1/3 από το αφράτο Garni ΓΙΩΤΗΣ με γεύση Βανίλια σε σακούλα ζαχαροπλαστικής, προσθέτουμε το μίγμα με τη λευκή σοκολάτα σε 3 δόσεις στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε κάνοντας κυκλικές απαλές κινήσεις με τη μαρίζ, να ενσωματωθούν τα υλικά.


Σύνθεση γλυκού
  • Τοποθετούμε το ένα παντεσπάνι σε μεγάλο στρογγυλό δίσκο σερβιρίσματος.
  • Απλώνουμε πολύ καλά το αφράτο μίγμα του ΓΙΩΤΗΣ Crème με σπάτουλα και τα μισά κεράσια, κομμένα μικρά κομμάτια ομοιόμορφα από πάνω.
  • Σκεπάζουμε με το άλλο παντεσπάνι, αλείφουμε με σπάτουλα από πάνω και περιμετρικά το γλυκό με την υπόλοιπη γέμιση.
  • Λιώνουμε την Κουβερτούρα 54% Κακάο ΓΙΩΤΗΣ σε μπεν-μαρι ή σε μπολ, σκεπασμένη με μεμβράνη στα μικροκύματα.
  • Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε, αφήνουμε να κρυώσει 5’ αν έχει υψηλή θερμοκρασία και απλώνουμε πάνω από το γλυκό.
  • Παράλληλα πασπαλίζουμε με Κουβερτούρα σε Νιφάδες ΓΙΩΤΗΣ τα πλαϊνά και πατάμε ελαφρά με το χέρι μας.
  • Προσθέτουμε το αφράτο Garni ΓΙΩΤΗΣ με γεύση Βανίλια σε ροζέτες και τα κεράσια, όπως επιθυμούμε, είτε κομμένα στη μέση, είτε ολόκληρα από πάνω.
  • Αφήνουμε 2 ώρες στο ψυγείο.
  • Σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη .